#7 Interview met een leerling doktersassistente

In deze zevende blogpost heb ik een 2e jaars leerling doktersassistente geïnterviewd.
Ik heb hier voor gekozen om te onderzoeken of in deze opleiding les word gegeven over vitamine B12, omdat dit nog vrij onbekend is.

 

logo

Wie ben je? En wat doe je? (functie/werk)
Mijn naam is Daniëlle, ik ben 20 jaar oud. Ik doe de opleiding tot Doktersassistente en zit momenteel in het tweede leerjaar. Ik loop op dit moment stage bij een huisartsenpraktijk! Wij hebben elkaar bijna 3 jaar geleden leren kennen tijdens een stage. Ik heb je leren kennen als een meid die altijd vrolijk is en positief is ingesteld. Je vertelde wel dat je je niet altijd even lekker voelde, maar dat was niet altijd aan jou te merken.

Ben je bekend met vitamine B12 tekort?
Ja, mede door mijn opleiding natuurlijk. Maar ook zit een vitamine B12 tekort wel in de familie.

Wordt er in je opleiding aandacht besteed aan vitamine B12?
In de opleiding wordt niet veel aandacht besteed aan een vitamine B12-deficiëntie (tekort). Wel wordt een tekort aan vitamine B12 kort genoemd in combinatie met anemie (bloedarmoede). Dit omdat bloedarmoede kan ontstaan door een vitamine B12 tekort, dit heet dan met een moeilijk woord een pernicieuze anemie.

Kom je patiënten met vitamine B12 tekort tegen op je stageplek?
Ja, op mijn stageplek zijn er best veel mensen die een B12 tekort hebben en dus met enige regelmaat langskomen voor een injectie. Sommige mensen 2 keer per week, terwijl anderen 1 keer per 3 maand komen voor een injectie. Ik heb vooral te maken met het geven van de injecties, de huisarts stelt de diagnose en legt uit wat de behandeling is en hoe dit verder gaat. Daar weet ik ook niet het fijne van.

Heb je op stage al een patiënt een vitamine B12 injectie geprikt?
Zoals ik al vertelde komt dit best vaak voor, meer dan wat ik van te voren had verwacht trouwens. Bij een Vitamine B12-injectie is het belangrijk dat de vloeistof rustig ingespoten wordt, want wanneer het vloeistof snel ingespoten zou worden, kan dit een vervelend gevoel geven. Verder is het belangrijk dat de vloeistof goed in de spier geïnjecteerd wordt, zodat het zo goed mogelijk wordt opgenomen door het lichaam.

Ben je bekend met het bloedprik advies voordat er aan tabletten/injecties begonnen word?
Deels ben ik hier bekend mee, doordat ik zelf het een en ander heb uitgezocht over Vitamine B12-deficiëntie. Het is belangrijk dat bij het vermoeden van een mogelijk tekort, ook altijd de methylmalonzuur (MMA) geprikt wordt en eventueel de homocysteïne. Wanneer deze verhoogd zijn, maar de vitamine B12 binnen de waarden valt, is de kans op een tekort niet uitgesloten.

Weet je wat het risico is bij het slikken van vitamine B12 tabletten?
Door tabletten te slikken kan een vitamine deficiëntie (tekort) gemaskeerd worden. Dit houdt in dat er dan voldoende van die vitamine in het bloed zit, terwijl het niet wordt opgenomen door de lichaamscellen. En een tekort dus wel aanwezig is, maar niet ontdekt wordt door de arts via de bloeduitslagen. Dit geldt ook wanneer er foliumzuur tabletten gebruikt worden. Doordat foliumzuur (Vitamine B11) en Vitamine B12 nauw samenwerken, kan het gebeuren dat het slikken van foliumzuur tabletten een vitamine B12-deficiëntie maskeert, en de bloedwaardes normaal lijken, terwijl er wel degelijk een tekort is.

Weet je wat het opstartschema is bij vitamine B12 injecties en wat is de juiste manier van afbouwen is?
Ik weet dat er aan het begin 2 keer per week wordt geïnjecteerd en dat dit in principe 5 week gedaan wordt. Ook wordt er op het geleide van de klachten afgebouwd. Maar hoe dit precies zit en gaat zou ik niet durven te zeggen.

Als slot: hoe vond je het om deze vragen te beantwoorden?
Ik vond het interessante vragen om te beantwoorden! En hoop dat ik ze zo goed mogelijk heb weten te beantwoorden.

Leuk om in je blog uit te leggen Christa 😉

Toen ik dit interview terug las, was ik erg tevreden. Toch fijn dat er wel enigszins kennis is bij een leerling doktersassistente. Het is daarbij ook erg belangrijk dat de doktersassistente kennis moet hebben over vitamine B12 tekort, omdat de assistente veel B12 injecties moet geven. Ook voor de patiënt is het een vertrouwd gevoel, want de B12 injecties zijn niet altijd prettig om te krijgen en daarbij hebben veel mensen een prikangst.

Daniëlle zit nog maar in haar 2e leerjaar van de opleiding doktersassistente, hierbij heeft ze al best veel kennis opgedaan over vitamine B12 tekort en al vaak B12 injecties gegeven. Dit is heel erg fijn om te horen. Ik weet wel zeker dat Daniëlle een hele goede doktersassistente gaat worden.

Bedankt Daniëlle dat je wilde mee werken met mijn onderzoek (interview)

algemeen-de-glimlach-van-de-doktersassistent-maakt-je-een-beetje-minder-ziek-7545

Dit was dan mijn zevende blogpost. Heb je nou deze blogpost gelezen en je bent bijvoorbeeld een Arts, Diëtist of kan je vanuit een andere hoek wat over B12 vertellen en lijkt het je leuk om ook een interview in te vullen? Stuur mij dan een berichtje via de contactpagina van deze site (Menu -> Contact).

Tot snel weer bij mijn nieuwe Blog!!!

4 gedachten over “#7 Interview met een leerling doktersassistente

Voeg uw reactie toe

 1. Goed dat ze op de hoogte is, maar het probleem ligt meer bij de kennis van de artsen, denk ik . Zij krijgt opdracht om te prikken. Ik denk niet dat ze tegen de dokter kan zeggen : hebt u bij die of die patiënt al eens aan B12 tekort gedacht ?
  Zelf heb je als patiënt ook geen idee. Misschien nog eens de symptomen kort op een rijtje zetten, dan kan je het zelf met de dokter bespreken en om een bloedonderzoek vragen, al dan niet met medewerking van de assistente.

  Geliked door 2 people

  1. Klopt helemaal, maar als nog is het belangrijk dat doktersassistente genoeg kennis mee krijgt in de opleiding. Omdat de assistente de injecties zet. Je moet weten wat je geeft!!! Klachtenpatroon weten is ook erg belangrijk. Om een goed gesprek aan te kunnen gaan met de patiënt aan de telefoon voor dat de huisarts de patiënt ziet👍🏻

   Geliked door 1 persoon

 2. Dat klopt idd, de huisarts heeft de beslissende rol in het wel of niet starten van een behandeling. Toch merk ik wel dat ook een assistente al heel wat voorwerk doet en dus bij voldoende kennis over vitamine b12 een huisarts hier ook op kan wijzen, van is het misschien een idee dat mevrouw op vitamine b12 geprikt wordt. Dus het zou wel een vooruitgang zijn als ook de assistentes voldoende over b12 zouden weten. Want uiteindelijk komen de patiënten als eerste bij ons met een hoop vragen.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: