#17 Bariatrische chirurgie

In deze zeventiende blogpost ga ik meer vertellen over bariatische chirurgie en over  ervaringen van patiënten op het gebied van vitamine B12. Ik heb Debby mogen interviewen, zij heeft meerdere operaties gehad en vertelt haar verhaal.

operatie

Wat houd bariatrische chirurgie in?

Bariatrische chirurgie heeft als specialisme om mensen met overgewicht te behandelen en te begeleiden bij het verliezen van gewicht. Dit gebeurt met behulp van een behandelteam van verschillende specialisten, o.a. de chirurg en psycholoog.

voor meer informatie: https://www.dieetplaneet.nl/bariatrische_chirurgie en https://www.onzichtbaarziek.nl/Nieuws-Informatie/Bariatrische-chirurgie-en-vitamine-B12-tekort/

Gebrek aan B12 kennis

Bij een gastric bypass wordt niet alleen de maag verkleind, ook wordt de darm omgeleid. Hierdoor wordt de opname van calorieën beperkt, maar worden er ook minder vitamines opgenomen. Hierdoor kan er een tekort aan vitamines en mineralen in het lichaam ontstaan.

Wat er dus vaak gebeurt is dat er verkeerde advies word gegeven, zie hier onder.

Bij patiënten wordt daarom altijd geadviseerd om levenslang multivitamine te nemen om onder andere B12-deficiëntie te voorkomen.

Dit is niet gelijk het juiste advies. Niet zomaar tabletten gaan slikken voor de waardes in het bloed zijn gemeten. zie uitleg hierover: Vitamine B12-tekort: “Niet alles wat afwijkt is te meten”  Ik ben ervaringen van mensen gaan lezen en daar kwam uit, dat vele mensen hebben ervaren dat er weinig kennis was over B12 tekort en dat er multivitamine werd voorgeschreven. Ik blijf dit heel erg bijzonder vinden. Dit omdat ik juist vind dat in dit gebied juist kennis hier over moet zijn, omdat de chirurgen te maken krijgen met maagoperaties.

Bij patiënten die een operatie hebben ondergaan is altijd vitamine B12 tekort aanwezig. Iedereen heeft dan injecties nodig om B12 aan te vullen. Tabletten is dan niet de oplossing. Door verkeerde behandeling is uiteindelijk een gevaar van onderbehandeling aanwezig.

interview met een patiënt

interview

Wie ben je? En wat doe je? (functie/werk)
Debby Rozen ik ben huishouden manager en alleenstaande mama van 2 kids .
Doe vrijwilligers werk daar ik volledig ben afgekeurd.

Je hebt een maag operatie gehad, kan je hier kort wat over vertellen?
Ik heb 3 maagoperaties gehad

1.Mason
2.GBP
3.Fobi ring

Ben je bekend met vitamine B12 tekort?
Helaas wel. Doordat ik in 2008 van de ene op de andere dag niks meer kon….zelfs niet aan men neus krabben! Voor mijn 1e operatie bleek ik (waar mijn internist na 6 jaar pas achter kwam)een B12 van 48 pmol/l te hebben. Ik had de operatie op dat moment niet eens mogen hebben! Blijk pernicieuze Anemie te hebben en dit heb ik door gegeven aan mijn beide kinderen . Door de maagoperatie is de zaak alleen maar verergerd. Maar er was niemand die mij erop attendeerde laat staan me waarschuwde!

Wat voor informatie kreeg je mee op het gebied van vitamine B12 tekort?
Niets!!

Zijn je bloedwaardes op de juiste manier getest?
Door de internist wel. Na alle 3 de maag operaties niet!

Kreeg je tabletten of injecties om je vitamine B12 aan te vullen?
Injecties, maar het kwaad was al geschied.

Hoe verliep je gewicht in de periode na je operatie? Is het verloop verandert met B12 injecties?
Schommelend…zoals altijd…B12 had geen enkele invloed op mijn gewicht.

Hoe gaat het nu met je?
Ik ben een wrak! Heb onherstelbare schade opgelopen en moet het doen met een traplift en scootmobiel!

Fibromyalgie, Dunne vezel neuropathie, artrose, chronisch vermoeidheid syndroom, Bijschornsier beschadigd en neem niet alles meer op. Ben doorverwezen naar een neuroloog om verder onderzoek te doen naar de opname van vitamines, mineralen e.d. Spieren organen e.d krijgen niet wat ze moeten krijgen.

Welke verbeteringen zou je graag zien voor toekomstige patiënten?
Artsen MOETEN terug naar school om de materie van B12 te leren en door te geven aan hun patiënten! Patiënten moeten naast het mapje met de vervolg afspraak, de dieetlijst een recept mee krijgen voor B12 injecties een een informatie folder over hoe de materie werkt.

En NIET de reclame folder van de zogenaamde “speciaal voor mensen met een maagoperatie” FFM pillen!

Tot slot: hoe vond je het om deze vragen te beantwoorden?
Interessant 😊

Helaas is Debby 1 van de zoveel patiënten die niet de juiste behandeling gelijk heeft gekregen door een gebrek aan kennis over vitamine B12. 1 in woord belachelijk. Ik blijf maar vreselijke verhalen horen. Het wordt echt tijd dat artsen ‘ maakt niet uit in welk vakgebied’  kennis word opgedaan. 

leren

Dit was dan mijn zeventiende blogpost, hopelijk hebben jullie wat aan de tip en de ervaringen.

Tot snel weer bij mijn nieuwe blog!!

3 gedachten over “#17 Bariatrische chirurgie

Voeg uw reactie toe

  1. Dat is het enige waar ik tegenaan loop bij het verder uitstekende bariatrisch centrum waar ik geopereerd ben. En ik vind het zo erg… meerdere malen aangekaart en steeds weggewuifd. Zit nog te zinnen op een manier om ze wakker te schudden en ik heb daar voorlopig de energie niet voor…

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: