#19 Interview met twee verloskundigen

In deze negentiende blogpost heb ik Amy & François geïnterviewd, zij zijn verloskundigen. Ik heb hier voor gekozen omdat ik wil gaan onderzoeken of een verloskundige genoeg kennis heeft op het gebied van vitamine B12. Bij zwangerschap is vitamine B12 erg belangrijk voor de groei van de baby. Daarbij is kans op een miskraam aanwezig bij een vitamine B12 tekort.

Let op! dit is een interview met Amy & François en geen blogpost over informatie en adviezen die ik geef. Mijn doel van interviewen is om te kijken of er genoeg kennis is op het gebied van vitamine B12. Respecteer elkaar A.U.B. Dit wou ik nog even kwijt, Veel lees plezier.

   verloskundige 3

Wie ben je? En wat doe je? (functie/werk)
Mijn naam is Amy van den Hogen, ik ben verloskundige bij Verloskundigenpraktijk de Toekomst in Valkenswaard

Ben je bekend met vitamine B12 tekort?
Ik ben bekend met vitamine B12 tekort. Ik ben hiermee in aanraking gekomen tijdens mijn werk, ik ben me er zelf meer en meer in gaan verdiepen. Mijn collega weet er veel van vanuit haar opleiding homeopathische verloskunde en ik heb van haar veel mogen leren. Ook hebben verschillende vitamine B12 pioniers veel geschreven over het onderwerp en is er ook steeds meer informatie toegankelijk voor het publiek op bijvoorbeeld stichtingb12tekort. (de folders van de stichting staan ook op de praktijk en worden regelmatig uitgedeeld). Wij zijn een holistische verloskundigen praktijk, wat wil zeggen dat we naar het geheel kijken van lichaam en geest en niet enkel naar symptomen. Op de opleiding is het een onderbelicht onderwerp vind ik, terwijl het een groot deel van de populatie aangaat en juist in de vruchtbare levensperiode belangrijk is voor zowel moeder als kind.

Kom je mensen met vitamine B12 tekort tegen tijdens je werk?
Ik kom het tegen tijdens mijn werk. Ik geef zwangere voorlichting en advies. Zo nodig verwijs ik hen door naar de huisarts voor efficiënte behandeling.

Ben je bekent met opname stoornis bij B12 tekort?
Ik weet dat de intrinsieke factor nodig is om vitamine B12 efficiënt te transporteren van de maag naar het einde van de dunne darm, hier wordt de vitamine opgenomen. Er zijn mensen die dit stofje missen. Zo kun je dus voldoende vitamine B12 binnen krijgen via bijvoorbeeld je voeding, maar als je deze niet goed kunt opnemen kan het vitamine B12 tekort blijven bestaan.

Weet je wat het risico is bij het slikken van vitamine B12 tabletten?
Het bestrijden van de symptomen, maar zonder de oorzaak aan te pakken.

Ben je bekend met het bloedprikadvies voordat er aan tabletten/injecties begonnen word?
Ik ben zelf niet degene die de diagnose vitamine B12 tekort kan stellen. Wel weet ik dat het belangrijk is om eerst de bloedwaarden te bepalen, alvorens te starten met tabletten/injecties, zo heb je een uitgangswaarde die meer betrouwbaar is dan een waarde na inzet van een behandeling. Ook weet ik dat de huisarts om een goede diagnose te kunnen stellen meerdere bloedwaarden bepaald, niet uitsluitend vitamine B12 zelf, maar ook stoffen in het bloed die daarmee samenhangen en de diagnose meer betrouwbaar maken. Tijdens de zwangerschap kan de diagnose extra moeilijk te stellen zijn, door fysiologische hemodilutie. Tijdens de zwangerschap komt het voor dat de totale waarde van vitamine B12 daalt, met name in het derde trimester, dit kan een normaal verschijnsel zijn binnen bepaalde grenzen. Om duidelijkheid te krijgen of het inderdaad om een tekort gaat, moet dan getest worden op MMA en homocysteïne.

Wat zijn de risico’s voor moeder en baby bij een tekort aan vitamine B12?
Voor moeder zijn de risico’s in de zwangerschap gelijk aan de risico’s buiten de zwangerschap. Als je een zwangerschapswens hebt heeft het risico op een verminderde vruchtbaarheid of zelf op onvruchtbaarheid natuurlijk een enorme impact.

Voor de baby kan een vitamine B12 tekort van de moeder ook schadelijk zijn.
Ten eerste hebben moeders met een vitamine B12 tekort een grotere kans op een miskraam. Omdat een vroege miskraam in zo’n 10% van de zwangerschappen voorkomt, best veel dus, blijft de oorzaak vaak onbekend of wordt deze niet onderzocht. Pas bij meerdere miskramen wordt vaak onderzoek gedaan. Zo kan het komen dat een vitamine B12 tekort pas laat, of zelfs helemaal niet aan het licht komt. Ook speelt vitamine B12 (net als foliumzuur) een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de neurale buis bij het embryo. Uit de neurale buis ontwikkeld zich het centrale zenuwstelsel van een baby, hoewel alle organen onmisbaar zijn, is ruggenmerg en hersenstam natuurlijk super belangrijk. Een vitamine B12 tekort kan net als een foliumzuur tekort in het ergste geval het sluiten van de neurale buis verstoren, hierdoor kan een open ruggetje ontstaan, of een hazenlip of gehemeltespleet bijvoorbeeld.

Hoe signaleer je als verloskundige of iemand mogelijk een vitamine B12 tekort heeft?
Aan het begin van elke zwangerschap wordt bloed afgenomen. Helaas zit het opsporen van een vitamine B12 tekort niet in het ‘standaard’ screeningsprogramma van de overheid aangeboden. Wanneer moeders een verhoogd risico hebben of klachten hebben die mogelijk wijzen op een vitamine B12 tekort verwijs ik door naar de huisarts voor verder onderzoek en diagnose.

Wanneer stuur je iemand door naar de huisarts bij een of verdenking van vitamine B12 tekort?
Ik vind de lijst op www.stichtingb12tekort.nl soms handig om erbij te pakken. Als klachten overeenkomen met de neurologische, psychische of overige klachten op deze lijst, verwijs ik al laagdrempelig door. In de praktijk betekent dat dat menig zwangere zich vroeg of laat eens laat testen. Een kleine moeite, met mogelijk grote voordelen, denk ik dan 😉

Tot slot: hoe vond je het om deze vragen te beantwoorden?
Ik vond het dan ook leuk om een berichtje van je te krijgen Christa, ik heb je vragen met plezier beantwoord! Ik vind het goed dat er steeds meer aandacht komt voor een onderbelicht probleem als vitamine B12 tekort. Gelukkig merk ik in mijn omgeving, andere verloskundigen, huisartsen, gynaecologen, maar ook bij moeders en zoals jij zelf, dat er meer kennis komt over het probleem, hoewel er nog een weg te gaan is.
Ik ga in ieder geval zeker door met me verdiepen en leren!

baby

 

Als ik dit interview terug lees, word ik hier ontzettend blij van. De kennis is er en er word duidelijk uitleg bij gegeven. 1 ding wat ik nog mis is het stukje over vitamine B12 tabletten. Hierover is aantal weken geleden een blogpost online gekomen. Hopelijk kunnen jullie iets met de informatie. Bij deze zeg ik jullie zijn op de goede weg en ga zo door.

Bedankt Amy dat je wilde mee werken aan dit interview.

 

verloskundige 2

Wie ben je? En wat doe je? (functie/werk)
François Hesseling, verloskundige in Raalte.

Ben je bekend met vitamine B12 tekort?
Ja, ik ben zelf vegetariër en suppleer zelf vitamine B12 bij.

Kom je mensen met vitamine B12 tekort tegen tijdens je werk?
Ik kom zelden mensen tegen met een vitamine B12 tekort tijdens mijn werk.
Mocht er toch een zwangere zijn die een daadwerkelijk tekort heeft sturen we deze door naar de huisarts voor aanvullende diagnostiek en behandeling.

Ben je bekent met opname stoornis bij B12 tekort?
Ik weet dat vitamine B12 wordt opgenomen in de maag en darmen, maar ik ben niet direct bekend met een stoornis hiervan.

Weet je wat het risico is bij het slikken van vitamine B12 tabletten?
Ik heb altijd begrepen dat suppletie van vitamine B12 zonder risico zou zijn omdat overdosering eigenlijk onmogelijk is.

Ben je bekend met het bloedprikadvies voordat er aan tabletten/injecties begonnen word?
Ik neem aan dat je pas gaat suppleren als daadwerkelijk is vastgesteld dat er een tekort is. En dat doe je middels labonderzoek, dus wat dat betreft ben ik deels bekend met het bloedonderzoek. Aan de andere kant: wij verwijzen zwangeren met een tekort naar de huisarts. Mogelijk dat die nog aanvullend labonderzoek inzet, daar ben ik niet mee bekend.

Wat zijn de risico’s voor moeder en baby bij een tekort aan vitamine B12?
Voor de zwangere -> verhoogd risico op miskraam.
Voor de foetus -> problemen met aanleg zenuwstelsel.

Hoe signaleer je als verloskundige of iemand mogelijk een vitamine B12 tekort heeft?
Risico zwangeren worden actief getest op een tekort. Andere zwangeren niet.

Wanneer stuur je iemand door naar de huisarts bij een of verdenking van vitamine B12 tekort?
Enkel bij een aangetoond tekort aan vitamine B12 wordt een zwangere doorgestuurd, niet al bij een verdenking.

Tot slot: hoe vond je het om deze vragen te beantwoorden?
Prima, collegial courtesy zoals ze dat zo mooi zeggen.

baby's

 

Toen ik dit interview terug las, zag ik enigszins wel kennis maar mis nog wel wat diepgang. Iemand door sturen naar de huisarts voor verdere onderzoeken is natuurlijk heel erg goed. Bij dit interview mis ik ook het stukje risico bij vitamine B12 tabletten. Hierover is aantal weken geleden een blogpost online gekomen. Hopelijk kunnen jullie iets met de informatie en gaan jullie in de toekomst nog meer verdiepen en kennis op doen. Dat gaat zeker lukken. Jullie staat open voor het tekort probleem.

Bedankt François dat je wilde mee werken aan dit interview.

kenniss

Dit was dan mijn negentiende blogpost. Heb je nou deze blogpost gelezen en je bent iemand die vanuit een hoek wat over B12 kan vertellen en lijkt het je leuk om ook een interview in te vullen? Stuur mij dan een berichtje via de contactpagina van deze site (Menu -> Contact).

Tot snel weer bij mijn nieuwe Blog!!

2 gedachten over “#19 Interview met twee verloskundigen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: