#20 Kans op een miskraam bij een vitamine B12 tekort

In deze twintigste blogpost ga ik jullie uitleggen wat een miskraam is en dat vitamine B12 de oorzaak kan zijn bij een miskraam. Ook vertelt iemand anoniem haar verhaal. 

msikraam

Miskraam en vitamine B12

Er wordt gesproken van een miskraam als je vroeg in de zwangerschap, tijdens de eerste zestien weken, de baby verliest. Er is dan geen hartslag meer bij het vruchtje en je lichaam breekt de zwangerschap af. Het niet-levensvatbare vruchtje wordt door de baarmoeder afgestoten.

Zonder de noodzakelijke bouwstoffen, kan er geen nieuw leven ontstaan. Bij een tekort van vitamine B12, wordt het zenuwstelsel van de baby niet goed ontwikkelt. Ook is er moeite met de aanmaak van rode bloedcellen. Er ontstaan aanlegfouten die van mild tot zeer ernstig kunnen variëren. Het gevolg is dat het lichaam besluit de zwangerschap af te breken. Er volgt hierop een miskraam.

Doodgeboorte

Wanneer het kind toch door blijft groeien, is er een kans op een doodgeboorte. Door ernstige aanlegfouten heeft een kind soms geen kans op een leven en zal tijdens of na de geboorte sterven.

miskraam2

Anoniem verhaal

Ik heb een miskraam gehad met 5 weken. Het begon gewoon met een bloeding en vermindering van zwangerschap symptomen, contact gehad met de verloskundige en mocht afwachten en eventueel pijnstillers nemen. Het ging snel en na een week ongeveer kreeg ik een echo om te kijken of de baarmoeder leeg was.

Toen werd ik in dezelfde maand zwanger van mijn dochter, dit ging op een aantal dingen na allemaal goed.

Toen mijn dochter 1,5 jaar oud was had ik al een tijdje een koperspiraal in maar toch werd ik zwanger, ik wist niet zelf niet maar mijn dochtertje zei het: mama heeft een baby in de buik. Toen ben ik gaan testen en jawel, Positief. Ik heb contact gehad met de huisarts, gynaecoloog i.v.m. dat ik natuurlijk nog de spiraal had, maar ik mocht een paar dagen afwachten en zou dan langskomen. Na een paar dagen kreeg ik enorme buikpijn ’s avonds en verloor ik bloed (toen ik aan het werk was) ik ben naar de huisartsenpost gegaan maar die konden niks voor mij doen, waarschijnlijk een miskraam. Ik moest uiteindelijk naar de gynaecoloog en daar bleek dat het vruchtje in de eileider zat. Omdat ik al wel bloedde leek het erop dat mijn lichaam het zelf oploste maar we moesten een slag om de arm houden. Ik kreeg een dag of 2 later weer enorme pijn dus moest weer terug naar het ziekenhuis met spoed om waarschijnlijk een operatie te ondergaan waarbij de eileider niet gespaard zou worden. Na onderzoek werd er toch nog afgewacht en uiteindelijk bleek dat het inderdaad een ‘natuurlijke’ miskraam was en was na een tijdje alles weer ‘schoon’

De laatste keer was een vroege miskraam en dat was eigenlijk al dat ik ging testen voor ik ongesteld zou worden. Positief getest (wederom terwijl ik de spiraal nog had) dus weer naar de gynaecoloog maar kreeg in de tussentijd (het weekend zat ertussen voor de afspraak) weer een bloeding, toen ik naar de gynaecoloog moest was de baarmoeder al leeg dus het was een hele vroege miskraam maar ik had voor het testen al hele sterkte symptomen dus er zat wel degelijk een vruchtje alleen is dit dus al heel snel mis gegaan, de bloeding duurde ook een stuk langer dan een menstruatie maar wederom had m’n lichaam het zelf opgelost.

Ik had in 2014 al een aantoonbaar B12 tekort (2014 is ook het geboortejaar van mijn dochter) en ik heb hiervoor tabletten gekregen wat natuurlijk niet werkte en hiermee verder nooit iets mee gedaan tot eind vorig jaar toen ik er klaar mee was mij altijd zo slecht te voelen. Mijn moeder heeft ook een opname probleem (nog geen behandeling helaas) dus hoelang ik al een tekort heb is de vraag. Ik zag pas later dat ook miskramen en veel gynaecologische problemen met een B12 tekort te maken kunnen hebben. Ik vermoed dat dit bij mij wel het geval is geweest alleen kan ik dat natuurlijk niet met zekerheid zeggen.

Het verhaal is heftig maar ook super dapper. Het is goed om dit te lezen om op deze manier er bij stil te staan.

Tip

Mijn tip die ik graag wil meegeven aan toekomstige moeders. Ga voor je zwangerschap je vitamine B12 laten testen net als MMA en Homocysteïne. Als je het interview van vorige week hebt gelezen met de verloskundige, zit B12 niet standaard in het bloedprik pakket. Dit is gewoon te belachelijk voor woorden. Foliumzuur is zo belangrijk voor de baby, ja klopt maar ook vitamine B12. Daarbij mag je geen foliumzuur slikken bij een tekort aan B12, dit mag dan pas als je een poosje injecties krijgt. Meer informatie: https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=nl&nv=1&rurl=translate.google.com&sl=auto&sp=nmt4&tl=nl&u=https://b12-institute.nl/undiagnosed-maternal-vitamin-b12-deficiency-folic-acid-intake-during-pregnancy-time-to-evaluate-possible-adverse-effects/&xid=25657,15700023,15700186,15700190,15700253,15700256&usg=ALkJrhgMmNFbP17KCIpi7MpdKc3GriQxug

babyyy

Dit was mijn twintigste blogpost, hopelijk vinden jullie deze blog weer leuk en leerzaam. Delen van blogpost wordt gewaardeerd.

Tot snel weer bij mijn nieuwe blog!!!

Een gedachte over “#20 Kans op een miskraam bij een vitamine B12 tekort

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: