#21 Interview met een tandarts

In deze eenentwintigste blogpost heb ik een tandarts geïnterviewd, dit omdat mondproblemen voor kunnen komen bij een vitamine B12 tekort. Denk hierbij aan bloedend tandvlees, aften, pijnlijke tong. Maar weten tandartsen dit en hebben ze voldoende kennis op het gebied van vitamine B12 tekort? 

Let op! dit is een interview met een tandarts en geen blogpost over informatie en adviezen die ik geef. Mijn doel van interviewen is om te kijken of er genoeg kennis is op het gebied van vitamine B12. Respecteer elkaar A.U.B. Dit wou ik nog even kwijt, Veel lees plezier.

tandatts

Wie ben je? En wat doe je? (functie/werk)
Ik ben tandarts en ik werk in een algemene tandartspraktijk in Noord Nederland.

Ben je bekend met vitamine B12 tekort?
Ja, ik ben bekend met een B12 tekort. Ik ben ermee in aanraking gekomen toen mijn tante met een tekort is gediagnosticeerd. Op haar aanraden en wegens mijn klachtenbeeld ben ik ook getest en bleek ik ook een tekort te hebben.

Is er in je opleiding aandacht besteed aan vitamine B12?
Expliciet is er geen aandacht voor in de tandheelkunde opleiding. Ik ben redelijk recent afgestudeerd, maar het enige moment dat ik me kan bedenken dat iemand tijdens de opleiding eventueel iets van B12 tekort mee zou kunnen krijgen is als hij/zij toevallig een patiënt heeft met een tekort en hier iets over opzoekt. Vaak zal dit ook niet gebeuren omdat het “maar” een vitamine is, en het dan gauw als alleen een supplement wordt gezien. Zou iemand het als “hydroxo(co)balamine” injecties aangeven, dan zou een student hier veel sneller iets mee doen en ook meer opzoeken.

Kom je mensen met vitamine B12 tekort tegen tijdens je werk?
In de praktijk kom ik ze zeker tegen. Op dit moment vind ik het nog lastig hoe ik hier mee om moet gaan omdat alles bij mij nog vrij recent is. Omdat ik geluk heb gehad en vrij snel op het goede spoor ben geholpen voor mijn eigen behandeling, heb ik gelukkig relatief kort last gehad van mijn tekort. Wanneer ik iemand in de spreekkamer tegenkom waarbij al heel veel is getest en de symptomen (ook) bij B12 kunnen passen, opper ik wel de vraag of er ook al naar B12 is gekeken. Als iemand behandeld word, maar onder behandeld lijkt, vraag ik ook of het misschien niet verstandig is om opnieuw in overleg te gaan met de arts omdat er nog klachten zijn. Zelf kan ik ze echter niet testen en niet dwingen om iets met mijn advies te doen. Voor mezelf heb ik namelijk nog niet alles uitgezocht, heb ik mijn energie hard nodig, en zolang er geen signalen in het gebit zijn, is er ook geen aanleiding om met de arts te overleggen.

Welke invloed heeft vitamine B12 tekort op je gebit?
Op het gebit heeft vitamine B12 weinig invloed, op de weke delen (tong, slijmvlies, en tandvlees) wel. Hierbij moet echter wel wat worden genuanceerd. Natuurlijk kan B12 invloed hebben, maar het is niet zo, dat wanneer iemand een B12 tekort is, dit als de oorzaak moet worden gezien, of dat dit überhaupt bij deze patiënt hoeft mee te spelen.

Wat mij opviel bij mijn eigen bezoek aan de B12 specialist, was dat er werd gevraagd naar ontstoken tandvlees. Daar heb ik geen last van. Natuurlijk hoorde dit ook bij het lichamelijk onderzoek en keek de specialist in mijn mond. Met een lampje, en een tong spateltje. “Nee, inderdaad, geen ontstoken tandvlees”. Goh, dat was opvallend, zo spoort een tandarts ontstoken tandvlees dus nooit op! Het moet wel heel actief ontstoken zijn, en vooral ook een acute ontsteking wil je dit zo zien. Een tandarts meet per tand/kies rondom (en dus minimaal op 6 plekken), en kijkt dan naar bloeding, voelt voor tandsteen, meet zwelling en eventuele botafbraak. Wanneer een patiënt 6 mm botafbraak heeft en je voelt de brokken tandsteen zitten, dan lijkt mij dat dus de primaire oorzaak, en de behandeling bij een mondhygiëniste de duidelijke behandeling, ongeacht of de patiënt een B12 tekort heeft of niet. B12 heeft namelijk o.a. effect op je afweer. Maar als de aanval zo duidelijk is vanuit de mond bacteriën, en de oorzaak het tandsteen is, dan is het verwijderen hiervan de enige optie. Want ook al help je je afweer met B12, je afweer krijgt het tandsteen zelf nooit weg.

50% van de Nederlandse bevolking heeft last van tandvlees ontsteking, en een B12 tekort is hier geen oorzaak van. Wel heeft het effect op hoe erg je er last van hebt, omdat B12 wel degelijk wat te maken heeft met je afweer, en als je de ontsteking met het blote oog kunt zien, (zoals de specialist in mijn mond keek), ja, dan is het wel heel heftig.

Zelf zou ik het dus ook zeker van meerwaarde vinden als het B12 instituut een tandarts zou vragen om mee te doen met hun onderzoeken, om ook een beter meetbare situatie van het tandvlees te krijgen om zo tandarts meer grip te geven over wanneer B12 wel in de schijnwerper moet staan en wanneer niet.

Wat doe je als je deze problemen tegenkomt?
Wanneer ik ontstoken tandvlees tegenkom, of een ontstoken mond dan is mijn eerste stap om oorzaken te vinden en deze te behandelen. Een B12 patiënt komt niet bij mij weg met, “ik word voor B12 onder behandeld, dus ik kan niets doen aan mijn tandvleesontsteking.” Want dat kan wel. De oorzaken aanpakken moet bij iedereen. Als het behandelen van de oorzaak echter niet voldoende helpt, of andere duidelijke aanwijzingen vooral zijn voor een probleem met de natuurlijke afweer (bijvoorbeeld een ulcerend beeld), dan is er voor ons reden om verder te zoeken. Naast een microbiologisch onderzoek om slechte bacteriën uit te sluiten, verwijzen we dan ook eventueel naar de kaakchirurg of de huisarts. Dan benoem ik zeker bij vermoeden van een B12 tekort of een onderbehandeling hiervan mijn vermoeden. Loopt iemand al bij een internist, dan stuur ik hier een brief naar, maar een Tandarts verwijst zelf niet primair naar een internist. Dat doet de kaakchirurg of de huisarts.

Welke behandelingen kunnen invloed hebben op iemand zijn vitamine B12?
Vanuit de Bosscher Stichting word gesproken over de negatieve effecten van het verdovingsmiddel Articaïne, wat in de reguliere verdoving zit van de tandarts. Er wordt hierbij gesproken over patiënten met een cholinesterase deficiëntie. Of dit ook bij mensen voorkomt met een B12 deficiëntie is niet expliciet te vinden, maar een deficiëntie aan choline geeft een verhoogde homocysteïne waarde, dus hoewel ik hier eerlijk nog te weinig over weet, is het zeker niet ondenkbaar. Opvallend komt hier geen vernoeming over in het farmacotherapeutisch kompas en staat een B12 deficiëntie niet als contra-indicatie voor het gebruik van articaïne.

Zijn hier alternatieven voor?
Ja, er zijn alternatieve verdovingsmiddelen. Een alternatief wat ik in de praktijk heb liggen is citanest. Hier zit geen articaïne in en wordt ook door de Bosscher stichting geadviseerd als alternatief. (Bij heftige ontstekingen werkt citanest soms overigens niet voldoende, en ultracain DS-forte zorgt vaak dan nog wel voor voldoende pijnbestrijding.)

Tot slot: hoe vond je het om deze vragen te beantwoorden?
Ik vond het een lastig interview. Vooral omdat ik zelf nog alles voor mezelf ben aan het uitpluizen en ik ook zeker nog niet alles weet. Ik vind het jammer dat er, zover ik kon zien, geen tandartsen meedoen bij onderzoek van het B12 instituut, en deze niet op tandartscongressen komen spreken. Dit geldt ook voor de Bosscher stichting.

Hoewel ik nog niet alles heb uitgeplozen is bij mij de stelregel bij twijfel (of vraag van de patiënt), altijd citanest. Dan zit je veilig. Maar ik vind het heel belangrijk om patiënten te behandelen zoals ik zelf behandeld zou willen worden. Vrijdag moet ik zelf afscheid nemen van mijn verstandskiezen, en eerlijk, gaat er bij mij gewoon ultracain DS-forte in (een middel waar articaïne in zit). Het is een dieper, sterker werkend verdovingsmiddel waar ik voor mijn eigen lijf volle vertrouwen in heb. Bij heftige ontstekingen werkt citanest soms niet voldoende, en ultracain DS-forte doet het dan nog steeds goed. Ik neem dus liever e.v.t. een extra keer een B12 injectie erbij. Wegens deze voorkeur vind ik het dus best lastig dat ik een B12 patiënt, die goed wordt behandeld alsnog citanest geef. Zelf wil ik dat (op dit moment) niet. En dit interview zorgt er wel voor dat ik dit dan besef. Maar ik besef er natuurlijk ook, dat ik dit risico voor mezelf prima kan dragen, maar dat ik mijn voorkeur niet zomaar aan een ander kan opleggen.

Je kan goed zien dat er zeker kennis is op het gebied van vitamine B12 tekort, vooral wat patiënten vinden het fijn dat er de juiste verdoving word aangeraden. Ik heb zelf vorig jaar de verkeerde verdovingen gehad bij de kaakchirurg en dat was duidelijk te merken. Ik kreeg toen nog geen injecties dus werd er erg ziek van en daardoor is ook bij mij  het vitamine B12 tekort boven water gekomen, mede door mij zelf omdat ik er in ging verdiepen. Ik weet wel zeker dat vele tandartsen wat kunnen leren als ze dit interview lezen.

Bedankt dat je wilde mee werken aan dit interview. 

tandartss

Dit was dan mijn eenentwintigste blogpost, ik hoop dat jullie deze blogpost weer leuk een leerzaam vonden. Het zou mooi zijn als iedereen dit interview deelt met hun tandarts, zodat er steeds meer kennis komt op dit gebied. 

Tot snel weer bij mijn nieuwe blog!!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: