#24 Senioren met vitamine B12 tekort

In deze vierentwintigste blogpost heb ik de dochter van een ouder echtpaar met een vitamine B12 tekort geïnterviewd. In de komende weken wil ik graag aandacht besteden aan bepaalde leeftijden en vitamine B12 tekort. Ik wil graag ervaringen en verhalen delen met jullie. 

vector elderly couple in love at valentine's day
Omschrijf jouw ouders in een paar zinnen.
Vader, 80 jaar, leven lang ziek geweest, onduidelijk wat er aan de hand was. Vanaf 25 jaar 2 jaar ziek thuis geweest (diagnose overspannen), daarna nog 25 jaar halve dagen kunnen werken en vervolgens afgekeurd.

Moeder, 78 jaar, vanaf 52 jaar schildklierproblemen, nadat deze goed was ingesteld weer redelijk op de been (wel nog in 2004 en 2007 nieuwe heupen gekregen). Wel al jaren PDS.

Welke klachten hadden jouw ouders?
Vader: begon 5 jaar geleden van alles te vergeten, in 2016 gordelroos en daarna fikse blaasontsteking gehad. In 2017 diagnose Alzheimer en begon steeds slechter te lopen.

Moeder: oktober 2015 andere schildkliermedicijnen en ontwikkelde allerlei klachten. Had al langere tijd iedere maand blaasontsteking en na de 2e heup duurde het lang voordat ze weer herstelde (veel misselijk en bleef zich wel een jaar ziek voelen). Kreeg in april 2016 last van druk op haar hoofd, aangezichtspijn, heel veel vergeten, kon niet meer slapen en meerdere (soms ook vage) klachten. In juni 2016 heel erg last van verstopping, meerdere klysma’s gehad, werd toen echt ziek.

Welke stappen hebben jullie toen ondernomen?
Moeder: meerdere keren naar de huisarts geweest, steeds medicatie voor schildklier aangepast. maar bleef maar ziek. In korte tijd 17 kilo afgevallen. Bloedonderzoek kwam (behalve schildklier) niets uit.

Vader: n.a.v. B12 tekort moeder ben ik lid geworden van de Facebookgroep B12, de vergeten ziekte. Door informatie uit deze groep omtrent ouderen huisarts ingeschakeld.

Nam de huisarts jouw ouders serieus?
Moeder: huisarts (mijn moeder is bij de vrouwelijke huisarts in de praktijk) schok erg van de afgevallen kilo’s maar omdat het bloedonderzoek alleen schildklier aangaf is er vanuit gegaan dat het daar aan lag. Nadat huisarts contact had gehad met de internist en deze aangaf dat al deze klachten niet van de schildklier konden komen (daarvoor was deze niet te erg ontregeld) is mijn moeder doorgestuurd naar de geriater in het ziekenhuis. Ik had nog wel gevraagd of het misschien B12 kon zijn (mijn zusje en nichtje hebben een B12 tekort en mijn zusje zag wel een overlap van klachten) maar de huisarts gaf aan dat haar HB goed was en het dus geen B12 tekort kon zijn. In het ziekenhuis vonden ze haar op een vreemde manier verward maar ze dachten niet aan Alzheimer (bleek ook uit de test dat dit het niet was). Conclusie was overspannen (waar wij aan twijfelden) en kreeg antidepressiva.. Ook werd er weer bloed geprikt en toen we na 2 weken terugkwamen werd er gezegd dat alles goed was. Wel was er een B12 tekort maar daar werd heel luchtig over gedaan, ze kreeg een recept voor pillen mee. Pas toen we weer thuis waren viel het kwartje. Ik heb de bloeduitslagen opgevraagd (werd ook heel moeilijk over gedaan) en de B12 waarde bleek 70!. Mijn zusje zei gelijk dat ze aan de injecties moest en dat ik lid moest worden van de Facebook groep B12, de vergeten ziekte. Toen ik tegen de huisarts zei dat ik injecties wilde was dit gelijk goed.

Vader: toen mijn zusje B12 tekort bleek te hebben en wij dachten dit zou bij papa ook wel eens zo kunnen zijn is zijn bloed geprikt maar de waarde was boven de 300 dus goed. Nadat ik bij de Facebook groep het document ouderen zag en mijn vader zo vergeetachtig werd heb ik gevraagd om B12 te prikken. Waarde was 248 en in het document las ik dat je bij ouderen eigenlijk een hogere waarde als ondergrens aan moet houden. Omdat mijn vader ook steeds moeilijker ging lopen heb ik bij de huisarts (mijn vader is bij de mannelijke huisarts in de praktijk) gevraagd om B12 injecties. Prompt kreeg ik een recept voor pillen. Na wat heen en weer gemaild te hebben met de huisarts (wilde pillen en dan in het bloed kijken of het aansloeg, wat ik gelukkig kon weerleggen) was hij akkoord met injecties. Voorgelegd aan Jacqueline die aangaf om toch nog homosysteine, MMA en IF te laten prikken. Gelukkig vond de huisarts dit prima en hier kwam een veel te hoge waarde Homocysteïne en MMA uit. Misschien heeft hij zijn hele leven wel al last gehad van een B12 tekort is de vraag die wij nu achteraf stellen.

Hebben jouw ouders ook een ziekte die misschien verband houdt met een vitamine B12 tekort?
Moeder: schildklier (eerst te snel, daarna te langzaam, toen een jodium slokje gehad en daarna levenslang medicatie)

Vader: misschien Alzheimer.

Hoe reageerden jouw ouders op de injecties? Hadden hun ook last van beginverergering?
Moeder: was te ziek om te weten of er sprake was van beginverergering.
Vader: door de Alzheimer moeilijk te bepalen, lijkt van niet.

Hoe reageert de omgeving op hun situatie?
Waren al door mijn vader aan huis gekluisterd. Daardoor hebben veel mensen ook niet in de gaten gehad hoe ziek mijn moeder was.

Hoe gaat het nu met jouw ouders?
Vader: heeft sinds juli 2018 injecties (2x per week). Door de Alzheimer is moeilijk te bepalen of het wat doet. Lopen is niet beter geworden. Misschien heeft het ook te lang geduurd en had hij veel eerder injecties moeten hebben.

Moeder: heeft sinds oktober 2016 injecties (2x per week). Is wel opgeknapt maar wordt niet meer de oude. Heeft misschien ook te lang geduurd voordat ze injecties heeft gekregen. Zou misschien ook meer moeten injecteren (heeft nu veel stress van mijn vader die steeds slechter wordt) maar vindt zelf 2x per week genoeg omdat de thuiszorg anders nog vaker moet komen wat ze belastend vindt.

Heb je nog tips voor mensen waarvan de ouders met vage klachten rond lopen?
Laat B12 waarde bepalen maar vooral Homocysteïne, MMA en IF. Ik heb het vermoeden dat er heel veel ouderen met een B12 tekort rondlopen.

Tot slot: hoe vond je het om deze vragen te beantwoorden?
Werkt therapeutisch en hoop dat het bijdraagt aan de bekendheid. Verder Jaqueline erg dankbaar voor de Facebook groep B12, de vergeten ziekte. Zonder haar waren we nooit achter het tekort van mijn vader gekomen.

Heftig verhaal om terug te lezen, het is ontzettend jammer dat de diagnose zo laat word gesteld en dat de kans op blijvende schade dan groter is. Fijn dat je je verhaal wilde delen. Wat er word benoemd is dat veel ouderen met een B12 tekort rondlopen, dit moet in de toekomst zeker verbeteren. Merk je dat iemand in je omgeving met vage klachten rond loopt en dit lijkt veel op een vitamine B12 tekort. Geef dan het advies om eens bloed te laten prikken. Vitamine B12, Homocysteïne, MMA en IF.

Deel deze blospost zoveel mogelijk, hoe meer mensen hier bewust van worden hoe beter!!

Bedankt dat je wilde mee werken aan dit interview. 

puzzelstukjes

Dit was dan mijn vierentwintigste blogpost. Heb je nou deze blogpost gelezen en je bent iemand die vanuit een hoek wat over B12 kan vertellen en lijkt het je leuk om ook een interview in te vullen? Stuur mij dan een berichtje via de contactpagina van deze site (Menu -> Contact).

Tot snel weer bij mijn nieuwe Blog!!

2 gedachten over “#24 Senioren met vitamine B12 tekort

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: