#25 Jong kind met vitamine B12 tekort

In deze vijfentwintigste blogpost heb ik een moeder met een 10 jaar oude zoon met vitamine B12 tekort geïnterviewd. In de komende weken wil ik graag aandacht besteden aan bepaalde leeftijden en vitamine B12 tekort. Vorige week heb ik een interview over een ouder echtpaar geplaatst, die kan je hier terug vinden. Ik wil graag deze ervaringen en verhalen delen met jullie.

kinderen

Omschrijf je zoon in een paar zinnen.
Het is een gevoelige jongen van 10 jaar. Dyslexie en concentratie problemen. Is leergierig, creatief, behulpzaam. Speelt graag buiten, koken vindt hij leuk om te doen. Zit op handbal. En graag op de iPad.

Welke klachten had jouw zoon?
Concentratie problemen was zijn hoofdklacht.

Welke stappen hebben jullie toen ondernomen?
Omdat zuslief al vanaf september 2018 thuis zit met een ernstige vermoeidheid. Hebben we ons aangemeld bij het B12 institute in Rotterdam. Daar kwam de vraag van hoe zoonlief functioneert. Toen we aangaven dat hij concentratie problemen heeft, mocht hij ook mee naar het B12 institute in Rotterdam. Bleek inderdaad dat hij een lage B12 heeft en ook een vitamine D tekort.

Nam de huisarts hem serieus?

Nee absoluut niet!

Nu op zoek naar een andere huisarts die wel open staat voor B12.
Alleen dat blijkt in de praktijk erg lastig te zijn.

Wanneer ben je er achter gekomen dat je zoon een vitamine B12 tekort had?
Via het bloedprikken in Rotterdam via het B12 institute in Rotterdam.

Hoe reageerde jouw zoon op de injecties? Had hij ook last van beginverergering?
Hij was in het begin erg angstig voor de naalden. Dankzij de kinderthuiszorg is het nu een ritme geworden dat we op dinsdag en vrijdag injecteren. Nu is hij er ontspannen bij.
Hij heeft meer last van hoofdpijn gehad. Daarom eet hij na de injectie gedroogde abrikozen i.v.m kalium dip. Nu gaat het prima!

Hoe reageert de omgeving op zijn situatie?
Iedereen vond het apart dat we met ons hele gezin een B12 en vitamine D tekort hebben. Maar nu begint het steeds meer te wennen. Vriendjes vonden het erg knap dat hij 2 keer per week spuiten met B12 krijgt. Dit komt zijn zelfvertrouwen echt ten goede.

Hoe gaat de school hier mee om?
Jammeren dat de juf er geen oog voor heeft. Hij gaf laatst aan dat het jammer is dat de juf nooit vraagt hoe het spuiten gaat. Zo ook vandaag moeten gaan bloedprikken. En de juf had helemaal niets gevraagd. Merk wel dat dat veel doet met zo’n jongen.
Gelukkig had de taxichauffeur hier wel oog voor.

Hoe gaat het nu met hem?
Goed. Hij kan zich beter concentreren. Het injecteren hoort er nu bij.

Je vertelde dat het hele gezin een vitamine B12 tekort heeft, vertel hier eens meer over? Is het erfelijk bij jullie? Is dit ook onderzocht?
Ja mijn man heeft in 2008 5 weken lang B12 spuiten gehad. Daarna van de huisarts moeten stoppen. Ik heb in 2011 ruim een jaar thuis gezeten met ernstige vermoeidheid. Allerlei onderzoeken gehad bij ons in het streekziekenhuis. Niets gevonden. Later in het AZM Maastricht kwam er B12 tekort uit. Hier 10 weken voor mogen spuiten. En daarna heeft de huisarts de behandeling overgenomen. Dat betekende dat ik vlug genoeg mocht stoppen met B12 injecties.

Nu dochterlief zo moe was en onze waardes zo laag waren. Alhoewel de huisarts telefonisch doorgaf dat de waardes oké waren. Deze waardes op de mail laten zetten. Waren echt te laag. Daarom geëist dat we naar het B12 institute in Rotterdam wilden gaan met 4 personen. Dat kon toch echt niet volgens de huisarts. Uiteindelijke toch 4 verwijsbrieven gekregen voor B12 institute in Rotterdam. Daar een fijne kinderarts en internist ontmoet die erg kundig zijn op B12 gebied.

Wij als ouders hebben uitgebreide bloedonderzoeken, maagonderzoek, darmonderzoek gehad. Het is bij ons een opname probleem. Ik blijk een auto immuun ziekte te hebben. Met een tekort aan vitamine D, ijzer, foliumzuur, B1 en B6 En manlief een heel laag B12, vitamine D en foliumzuur .

In de zwangerschap hebben de kinderen te weinig B12 meegekregen van mij. Daarom is er nu ook een tekort bij hun. Maar met injecteren moet het goed komen. Zoonlief krijgt van kinderthuiszorg Nederland de injecties. En zuslief 15 jaar heeft zelf leren injecteren. Wij als ouders krijgen nu ondersteuning van de thuiszorg om het injecteren zelf te leren.

Heb je nog tips voor ouders met een jong kind die met vage klachten rond lopen?
Prik op B12 met vitamine D, Ferritine, foliumzuur.
En kijk zelf naar de juiste waarden bij kinderen. Ze moeten veel hoger zitten als bij de volwassen. Hier ging onze huisarts flink de fout in. Volg je moedergevoel! Ik raad echt het B12 institute in Rotterdam aan. Zeer kundige kinderarts! Ze kijkt verder en heeft alle geduld en tijd.  En met het injecteren, schakel de kinderthuiszorg in!
En gebruik bij het injecteren naalden van 0,4X 40mm . En gebruik Emla zalf voor het injecteren.

Tot slot: hoe vond je het om deze vragen te beantwoorden?
Erg prettig om weer iemand verder te kunnen helpen. Hopelijk hebben andere ouders iets aan deze informatie.
Veel succes met de blog!

Heftig verhaal om terug te lezen, het is ontzettend jammer dat de diagnose zo laat word gesteld of niet word herkent. De adviezen die zij geeft is echt super, hier hebben vele ouders wat aan. Ik heb nog als extra tip naast B12 institute zijn er ook aantal goede kinderartsen en internisten. Weet je niet zo goed welke arts genoeg kennis heeft op het gebied van B12, Neem dan eens een kijkje op de Facebookpagina: B12 tekort, de vergeten ziekte. Hier staat veel informatie op en Jacqueline kan je goede adviezen geven. Je moet je eerst wel aanmelden op de pagina zodat je lid kan worden.

Bedankt ook voor de tip om de kalium dip op te vangen met gedroogde abrikozen i.p.v. van de gebruikelijke banaan, ik ga de komende tijd ook even kijken welke producten genoeg kalium bevatten en daar een blogpost over maken.

Deel deze blospost zoveel mogelijk, hoe meer mensen hier bewust van worden hoe beter!!

Bedankt dat je wilde mee werken aan dit interview. 

kenniss

Dit was dan mijn vijfentwintigste blogpost. Heb je nou deze blogpost gelezen en je bent iemand die vanuit een hoek wat over B12 kan vertellen en lijkt het je leuk om ook een interview in te vullen? Stuur mij dan een berichtje via de contactpagina van deze site (Menu -> Contact).

Tot snel weer bij mijn nieuwe Blog!!

2 gedachten over “#25 Jong kind met vitamine B12 tekort

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: