#26 Puber met vitamine B12 tekort

In deze zesentwintigste blogpost heb ik een moeder met een puber met vitamine B12 tekort geïnterviewd. In de afgelopen weken heb ik al aandacht besteed aan andere leeftijden en hun vitamine B12 tekort. Vorige week heb ik een interview over een jong kind geplaatst, die kan je hier terug vinden. Ik wil graag deze ervaringen en verhalen delen met jullie.

puber

Omschrijf je zoon in een paar zinnen.
Wouter is een jongen van 16. Heeft in zijn leven al heel erg veel mee gemaakt. Vanaf zijn geboorte heel veel ziekenhuisopnames, we zijn de tel kwijt, maar meer dan 100. Heeft nu sinds 2 jaar een urinestoma. Wouter is een enorme knokker, moet en zal naar school gaan. Vastberaden om zijn diploma te halen, hij wil later naar de lerarenopleiding.

Welke klachten had jouw zoon?
Altijd moe, al zolang als hij kan herinneren. Daarnaast veel last van spier en zenuwpijn.

Welke stappen hebben jullie toen ondernomen?
Juli vorig jaar gevraagd of hij bloedprikken mocht op vitamine D. Dit omdat hij als 10 jarige ook een behoorlijk vitamine D tekort heeft gehad (waarde 13) We deden er wat lacherig over, ach het kan bijna niet. Het was toen heel mooi weer. Huisarts mopperde wat, er komt toch niets uit, maar schreef toch een labformulier uit.

Nam de huisarts hem serieus?
Toen ik vroeg of hij mocht bloedprikken, niet heel erg, er zou niets uitkomen. Hij gaat niet vaak naar de huisarts, maar is er wel een paar keer geweest vanwege vermoeidheidsklachten. Steeds werd er gezegd dat hij wel een virusje zou hebben. Of hij heeft ook zoveel mee gemaakt, daar wordt je ook moe van!

Wanneer ben je er achter gekomen dat je zoon een vitamine B12 tekort had?
Vorig jaar eind juli. Ik vroeg om vitamine D prikken, huisarts liet B12 ook mee prikken. Had een waarde van 95 en homocysteine te hoog.

Hoe reageerde jouw zoon op de injecties? Had hij ook last van beginverergering?
Ja, en na bijna 10 maand nog steeds.

Hoe reageert de omgeving op zijn situatie?
Op zich wel goed, maar we zijn in de loop van de jaren wel veel vrienden kwijt geraakt. Of mensen die het altijd beter wisten. Met zijn blaasproblemen werd er ook altijd gezegd dat het tussen zijn oren zou zitten. Tot we voor een second opinion gingen. Meerdere afwijkingen en alleen een stoma kon hem nog helpen. Vaak gehoord, dat de dokter het toch echt wel zou weten.

Hoe gaat de school hier mee om?
Heel erg goed gelukkig. We kunnen altijd overleggen en ze denken veel mee. Wouter heeft een huiswerk niet af kaart, voor als het een keer niet lukt om zijn huiswerk af te krijgen. Hij krijgt alle ruimte om eerder naar huis te gaan als het niet wil. Ze zijn heel erg betrokken.

Hoe gaat het nu met hem?
Nog niet heel veel beter. Hij injecteert nu om de 48 uur. Zijn D en foliumzuur blijven laag, ondanks hoge inname. Lastig, want je neemt injecties en merkt weinig vooruitgang.

Heb je nog tips voor ouders met een puber die met vage klachten rond lopen?
Volg je moeder (vader) gevoel, niet alleen voor de B12, maar ook voor andere dingen. Je gevoel als ouder zit er niet heel vaak naast. Als dat wel een keer gebeurt, ook goed, beter uitsluiten dan ergens te laat mee zijn.

Tot slot: hoe vond je het om deze vragen te beantwoorden?
Leuke vragen, ik hoop dat een ander wat ons verhaal heeft. Nooit opgeven, ik vecht al 16 jaar voor Wouter. Stukje bij beetje komen we steeds een stukje verder. Het kost heel veel, maar je kind uiteindelijk gelukkig zien is wat je als ouder wilt.

Heftig verhaal om terug te lezen, het is ontzettend jammer dat de diagnose zo laat word gesteld of niet word herkent. Voor meer informatie, neem eens een kijkje op de Facebookpagina: B12 tekort, de vergeten ziekte. Hier staat veel informatie op en Jacqueline kan je goede adviezen geven. Je moet je eerst wel aanmelden op de pagina zodat je lid kan worden.

Deel deze blospost zoveel mogelijk, hoe meer mensen hier bewust van worden hoe beter!!

Bedankt dat je wilde mee werken aan dit interview. 

hahah

Dit was dan mijn zesentwintigste blogpost. Heb je nou deze blogpost gelezen en je bent iemand die vanuit een hoek wat over B12 kan vertellen en lijkt het je leuk om ook een interview in te vullen? Stuur mij dan een berichtje via de contactpagina van deze site (Menu -> Contact).

Tot snel weer bij mijn nieuwe Blog!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: