#31 Waarom ik voor Minena spiraal heb gekozen met mijn vitamine B12 tekort.

In deze eenendertigste blogpost ga ik jullie meer vertellen over menstruatieproblemen bij vitamine B12 tekort, ga ik mijn keuze voor het Mirena spiraal uitleggen en vertellen wat mijn eerste ervaring is. Uit eigen ervaring, maar ik hoor het ook van andere vrouwen, is het maken van de keuze om een spiraal te nemen erg lastig, omdat er helaas veel negatieve verhalen zijn en vrouwen het plaatsen van een spiraal beangstigend vinden. Ook leg ik uit waarom je niet altijd hoeft te schikken als je onverwacht een uitstrijkje moet en je vitamine B12 tekort hebt.

spiraal-pijn

Menstruatie problemen bij vitamine B12 tekort.

Een van de symptomen van een vitamine B12 tekort is: menstruatieklachten, zoals uitblijven menstruatie, hevige menstruatie, te lange menstruatie, verergerde menstruatiepijn. Ook is er een grotere kans op endometriose bij een vitamine B12 tekort. Dit omdat de lever deze vitamine nodig heeft om oestrogeen af te kunnen breken en te inactiveren. Zie voor meer informatie: endometriose.

Op mijn 13de begon mijn menstruatie, ik had al vrij snel een hevige menstruatie en menstruatie krampen. De onregelmatigheid aan het begin was redelijk normaal maar op langere termijn kwam hier geen verbetering in. Na een jaar kreeg ik van de huisarts een anticonceptiepil. Deze heb ik tot mijn 26ste geslikt. De pil was ik wel tevreden over, ik had alleen een aantal klachten zoals misselijkheid en maagpijn in de eerste week van een nieuw strip en een libido dat echt drastisch minder was. Ook kon ik nooit een strip door slikken (zonder stopweek) want ik werd dan gewoon ongesteld. Twee jaar geleden ben ik met de pil gestopt en merkte al vrij snel veranderingen. Zo werd mijn schildklier wat rustiger, dit merkte ik vooral in mijn gedrag, ik had een minder opgejaagd gevoel maar ik kwam in gewicht ook wel sneller aan. Het eerste driekwart jaar was het prima te doen zonder de pil, maar daarna begon mijn menstruatie steeds heviger en langer te worden. Ook mijn gedrag veranderde tijdens mijn menstruatie periode’s, ik werd er niet echt en bepaald liever mens van zeg maar! Het enige waar mijn omgeving om kon lachen is dat ik riep: het is weer tijd voor mijn ‘feestweek’.

menstruatie

Waarom Mirena spiraal

Ik ben mij gaan verdiepen in het Mirena spiraal en kwam naast positieve verhalen ook echt vreselijke verhalen tegen. Eerlijk gezegd gaf mij dit veel twijfels. Op Facebook kwam ik een groep tegen en daarin werden veel verhalen verteld over klachten die kunnen ontstaan, zoals depressieve klachten, meer bloedverlies, gewichtstoename, enzovoorts. Maar gelukkig waren er ook positieve verhalen, juist van de mensen in mijn omgeving. Ik vind het bijzonder dat ik via de sociale media erge verhalen moest lezen terwijl de verhalen in het echte leven toch weer anders zijn. Uiteindelijk heb ik een afspraak gemaakt bij mijn huisarts voor een informatief gesprek. De huisarts was erg positief over de Mirena en vertelde dat vele vrouwen toch echt verbetering merken in de menstruatie en dat bij de meesten het bloedverlies bijna niets tot helemaal weg is. Dit klonk mij wel goed in de oren.

De spannende dag

Het zetten van het Mirena spiraal vond ik behoorlijk spannend, het idee dat er iets in je baarmoeder word gezet leek mij een verschrikkelijk idee. Ik heb van te voren pijnstilling en CBD snoepjes ingenomen. Gelukkig werd het gedaan door een vriendelijke en rustige arts en legde hij alles netjes uit, hierdoor voelde ik mij snel op mijn gemak. Het moment dat het spiraal werd geplaatst is een heel vervelend gevoel. Daarnaast reageert je lichaam even heel heftig omdat er wat in je baarmoeder komt. Hierdoor werd ik duizelig en voelde mij wat slapjes worden. Ik moest even blijven liggen en toen zakte het nare gevoel al vrij snel weg. Van te voren was ik bang dat ik erg misselijk zou gaan worden, omdat ik dit heb gelezen. Gelukkig had ik daar geen last van. Tijdens de eerste 2 a 3 dagen had ik erge krampen en daarna kwam wat rugpijn. Gelukkig ging het na een week af zien stukken beter. Wel had ik elke dag wat bloedverlies tot aan mijn menstruatie en die was de eerste keer gewoon op de normale datum aanwezig, niet minder dan normaal helaas. Alleen van stemmingswisselingen had ik (en dus ook mijn omgeving) geen last meer, daar ben ik dan al wel erg blij mee. Daarna is het bloedverlies gestopt. Over de volgende menstruatie kan ik nog niks vertellen omdat die nog moet komen, hopelijk nooit meer bloedverlies!! Nu 6 weken na het plaatsen voel ik mij prima, op alleen wat kleine klachten, zoals af en toe pijnlijke borsten in de avond met soms jeukende tepels en kleine krampen in mijn baarmoeder. Mij werd bij de controle verteld dat dit normaal is omdat je lichaam een poosje moet wennen aan het idee dat er iets in je baarmoeder zit wat de boel daar nu regelt.

Wil je ook graag een Mirena? Verdiep je er goed in en lees deze tips

mirena

Uitstrijkje

Tijdens het plaatsen van de Mirena vertelde mijn huisarts dat hij mijn baarmoedermond er wat onrustig uit vond zien en dat hij voor de zekerheid een uitstrijkje wou doen. Dit is gebeurd tijdens de controle van mijn Mirena spiraal. Zelf ben ik bang dat de uitslag niet goed is omdat het bij een vitamine B12 tekort voor kan komen dat de test een vals positieve uitslag geeft. Ik ben gaan uitzoeken hoe dit precies zit, ik kon op internet weinig vinden dus heb ik contact opgenomen met de Stichting B12 tekort. Van hun heb ik duidelijke informatie gekregen. Ook stond er wat informatie in het boek: “is het misschien vitamine B12-tekort?” van Sally M. Pacholok & Jeffery J. Stuart.

Net als de rest van het lichaam heeft ook de baarmoeder vitamine B12 nodig voor de celdeling. Vreemde bacteriën die binnen komen in de baarmoeder worden hierdoor niet goed opgeruimd, dit komt omdat bij een vitamine B12 tekort het lichaam hiervoor te weinig energie heeft om alles tegelijk te doen en daardoor soms een beetje doorslaat in de celdeling bij de baarmoeder.

Ook bij vrouwen kunnen de bloedafwijkingen als gevolg van vitamine B12 tekort de wand van de baarmoeder en baarmoederhals aantasten, wat kan leiden tot dysplasie (abnormale celvorming in de baarmoederhals), die onterecht kan worden aangezien voor een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Het advies dat stichting B12 tekort nog mee gaf is om een aantal weken de vagina te spoelen met Lactacyd om de cellen weer tot rust te brengen.

baarmoeder

Dit was dan mijn eenendertigste blogpost, hopelijk vinden jullie deze blogpost ook weer leuk en leerzaam. 

Tot snel weer bij mijn nieuwe Blog!!

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “#31 Waarom ik voor Minena spiraal heb gekozen met mijn vitamine B12 tekort.

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: